Top

Kies de juiste fietsband voor uw loopfiets

Er zijn verschillende soorten banden voor een loopfiets. Welke type band het meest geschikt is, hangt af van het gebruik van de loopfiets. Loopfietsbanden zijn in te delen naar soort en naar profiel.


Het soort loopfietsband.Banden voor een loopfiets zijn onder te verdelen in drie hoofdgroepen qua soort band. Dit zijn de volgende drie groepen:


 

  • Een massieve band.
  • Een luchtband.
  • Een ballonband.

 


Een massieve loopfietsband:

Massieve banden hebben als voordeel dat lekrijden niet mogelijk is en oppompen niet nodig is. De band en de velg zijn in de meeste gevallen één geheel.
Doordat de band massief is, is de veerkracht geringer. Dat houdt in dat de oneffenheden in het wegdek één op één worden doorgevoerd naar het stuur van de loopfiets.

Een massieve band wordt veelal toegepast door scholen en peuterspeelzalen.


Een luchtband voor de loopfiets:

Een loopfiets met een luchtband heeft betere rij-eigenschappen. Doordat de luchtband de stoten van een oneffenheid in het wegdek absorbeerd, trilt het stuur minder. Vooral bij hogere snelheden wordt dit voordeel groter.

Luchtbanden worden zowel toegepast bij het thuisgebruik als bij peuterspeelzalen en op school.


Een loopfiets met ballonbanden:

Ballonbanden zijn extra brede luchtbanden. Deze banden worden toegepast op de duurdere loopfietsen zoals a.o. Firstbike en Earlyrider. De meeste ballonbanden zijn voorzien van een reflectorstreep en van een anti-lekrij laag. Dit type band geeft het beste comfort aan de loopfiets tijdens het gebruik.

Ballonbanden worden veelal toegepast bij het thuisgebruik.
Het profiel van de loopfietsbanden:


Een loopfietsband kan uitgevoerd worden met verschillende soorten profiel. Elk type profiel heeft zijn eigen toepassing. Voor een loopfiets kunnen we de volgende profielen onderscheiden:
 

 

  • Lijnprofiel.
  • Blokprofiel.

 

Lijnprofiel:

Voor het gebruik van een loopfiets op straat, op een schoolplein is een lijnprofiel de beste oplossing (bijvoorbeeld de Fristbike street).  Het profiel is in lijnen, die in de rijrichting liggen en onderling verspringen, aangebracht op de band. De band rolt vloeiiend over de verharde ondergrond.
  

 

Blokprofiel:

Bij een blokprofiel is de band voorzien van noppen op het loopvlak. (denk hierbij aan de banden van een mountainbike of crossmotor zoals de Firstbike Cross). Deze banden geven maximale grip op een zachte ondergrond zoals bos- en zandpaden.
Voor meer informatie zie ook de onderstaande onderwerpen:

De voordelen van een loopfiets »»
De stuurbegrenzing van een loopfiets »»
Kies de juiste band voor de loopfiets
Het loopfietszadel »»
Kies een loopfiets met de juiste zadelhoogte »»
De verschillende remsystemen voor een loopfiets »»
 Homepage Loopfiets-merken