Top

De verschillende rem-systemen voor een loopfiets

 

Een loopfiets met of zonder rem?

Er zijn loopfietsjes met en zonder rem verkrijgbaar. Een rem voor een loopfietsje is niet echt een must. Kinderen zullen de rem in het begin ook nauwelijks gebruiken. Ze zijn immers al druk genoeg met het balanceren en het sturen. Maar, hebben ze het loopfietsje eenmaal onder de knie, dan zal de rem ook gebruikt gaan worden. Wat is er nu mooier dan met een slippende achterband tot stilstand te komen. Zoals hiervoor vermeld, een rem is geen vereiste voor een loopfiets. Met de voeten remmen kan ook.

Er zijn verschillende remuitvoeringen mogelijk voor een loopfietsje.

 


Een loopfietsje met een bandrem:

Een bandrem is een soort omgekeerde trommelrem. Ook hier is een trommel op de achteras van het loopfietsje gemonteerd. Er is een beklede stalen strip om de buitenzijde van de trommel gespannen. Bij het intrekken van de handrem aan het loopfietsstuur, wordt de beklede stalen strip vast om de trommel getrokken. Door de wrijving wordt de loopfiets afgeremd. De loopfietsen van Mini Viper zijn met een bandrem uitgevoerd. 

Velg met trommel     Afdekkapje bandrem     Loopfiets met bandremEen loopfietsje met een trommelrem:

Een trommelrem bestaat uit een trommel en remschoentjes. De trommel is gemonteerd op de achteras van de loopfiets. De remschoentjes worden in de trommel geplaatst en door een metalen staaf gefixeerd op het frame van het loopfietsje. Bij het intrekken van de handrem, worden de remschoentjes uit elkaar en tegen de remtrommel aan gedrukt. Het achterwiel wordt zo geremd. Alle loopfietsjes uitvoeringen van Firstbike zijn met een trommelrem uitgevoerd.
 

Trommelren Firstbike

 


Een loopfiets met een velgrem:

Een velgrem is een principe dat al zeer lang bestaat. Een tweetal remblokjes worden bij het intrekken van de handrem, tegen de velg van de loopfiets gedrukt. Bij het loslaten van de rem, zorgt een stalen veer ervoor dat de remblokjes weer los van de velg komen. 

 
Rem op velg


Een loopfiets kan met en zonder rem uitgevoerd worden. Een rem is niet vereist omdat kinderen met hun voeten altijd contact kunnen blijven houden met de vaste ondergrond. Als de loopfiets met rem is uitgevoerd, dan zal deze pas in een laat stadium gebruikt gaan worden. Zodra ze het loopfietsen goed onder de knie hebben en flink snelheid gaan maken, dan wordt de rem een interessant instrument.
Voor meer informatie zie ook de onderstaande onderwerpen:

De voordelen van een loopfiets »»
De stuurbegrenzing van een loopfiets »»
Kies de juiste band voor de loopfiets »»
Het loopfietszadel »»
Kies een loopfiets met de juiste zadelhoogte »»
De verschillende remsystemen voor een loopfiets 
 Homepage Loopfiets-merken