Top

Het zadel

Bij een echt authentiek loopfietszadel lopen de beide zijkanten van het zadel parallel aan elkaar. De benen hebben hierdoor maximale bewegingsvrijheid tijdens het loopfietsen.
Het echte loopfietszadel heeft een kuilvormig zitvlak. Hierdoor kom je gelijk in de juiste positie als je gaat zitten.

De huidige generatie loopfietsen voor kinderen hebben géén van alle een authentiek loopfietszadel. Wel zijn er enkele merken die de authentieke vorm van het loopfietszadel benaderen.

 

  • Loopfietszadel: De loopfietsmerken Firstbike en Earlyrider hebben een zadelvorm die dicht in de buurt komt van een echt loopfietszadel.
    De fabrikanten van deze beide loopfietsen hebben echter een zadel met meer comfort geplaatst op hun loopfietsen.
  • Ergonomisch zadel: Deze zadels zijn ontworpen voor een maximale bewegingsvrijheid van de kinderbenen. Ze hebben dan ook een vrij smalle vorm. De duurdere uitvoeringen van Kettler zijn met een ergonomisch zadel uitgevoerd.
  • Standaard zadel: De loopfietsen van o.a. Hudora, mini Viper, Exit en de Funrider zijn uitgevoerd met een gewone zadelvorm.


Voor het spelenderwijs gebruiken van een loopfiets, zijn alle zadelvormen geschikt. Wil je langere afstanden gaan afleggen met de loopfiets, dan heeft een ergonomisch- of loopfietszadel de voorkeur.
 


 

Het zadel van de loopfiets in hoogte verstellen:


Het zadel van een loopfiets kan in hoogte versteld worden. De wijze waarop dit kan, is afhankelijk van de constructie. In hoofdlijnen kunnen we de twee hieronder genoemde methoden onderscheiden:
 
  • Traploos verstellen van het zadel.
  • Trapsgewijs verstellen van het zadel.

 

Het loopfietszadel traploos in hoogte verstellen

Bij een stalen of kunststof loopfiets is het zadel traploos te verstellen. Dit betekent dat het zadel, binnen het door de fabricant opgegeven bereik, op elke gewenste hoogte ingesteld kan worden.
De zadelpen wordt bij een stalen loopfiets in het frame geschoven. Door de moer aan te draaien of een klem op het frame te plaatsen kan het zadel vastegezet worden.
Bij de loopfietsen van Mini Viper, Funrider, Kettler. exit wordt het zadel vast gezet met een moer.
Bij de loopfietsen Ratz Fratz van Hudora wordt een klem toegepast.
In beide gevalen is een steek- of ringsleutel nodig.

Bij de kunststof loopfietsen van Firstbike is het zadel ook traploos in te stellen. Bij Firstbike is echter geen gereedschap nodig! De Firstbike loopfiets heeft een stelschroef die met de hand vastgedraaid kan worden.

Het loopfietzadel getrapt in hoogte verstellen.

Bij een houten loopfiets is het zadel overwegend getrapt in hoogte te verstellen. In het frame zijn twee bevestigingsgaten aangebracht die corresponderen met de gaten van de houten zadelpen. In de houten zadelpen zijn meerdere gaten aangebracht. Het zadel is hierdoor trapsgewijs in hoogte te verplaatsen. Dit zijn vaak stappen van ca. 2 cm.
Voor meer informatie zie ook de onderstaande onderwerpen:

De voordelen van een loopfiets »»
De stuurbegrenzing van een loopfiets »»
Kies de juiste band voor de loopfiets »»
Het loopfietszadel 
Kies een loopfiets met de juiste zadelhoogte »»
De verschillende remsystemen voor een loopfiets »» Homepage Loopfiets-merken